Korta utbyten

Detta utbyte pågår under 1-3 veckor där en grupp volontärer, vanligen 10-15 personer, från olika länder och i olika åldrar möts och jobbar på ett projekt tillsammans. En viktig del av ett workcamp handlar också om att laga mat ihop, umgås och lära känna varandra och varandras kulturer vid sidan av arbetet. 

Typ av projekt

Det finns många olika teman på PeaceWorks Kort-projekt. Det kan handla om bland annat miljö, barn, manuellt arbete, språk och kultur. Själva volontärarbetet kan alltså bestå i väldigt många olika saker: från att hjälpa en kommun att röja och göra fint i en park till att arrangera en kulturfestival eller att måla om ett ungdomshus. PeaceWorks har även många kortprojekt som inte läggs upp på hemsidan. Kontakta oss för mer information.

Aktuella länder

PeaceWorks erbjuder för tillfället Kort-projekt i följande länder:
Island - Palestina - Costa Rica - Indonesien  

Se samtliga projekt här!

När? 

Det finns Kort-projekt under hela året. Under sommarmånaderna finns det extra många projekt och länder att välja mellan. Sök gärna efter Kort-projekt i PeaceWorks databas.

Boende

Boendeformen ser olika ut på olika workcamps. Man kan exempelvis bo i ett par sovrum i ett hus, i en skolsal eller i tält.

Kostnad?

Pris: 2 500 kr innanför Europa, 4 500 kr utanför Europa + en avgift som värdlandet tar ut på 100-250 €. Du betalar din egen resa, och ansvarar själv för din reseförsäkring. Väl på projektet får du mat och boende, och så klart nåt kul och vettigt att göra! Med andra ord tillkommer inte så många kostnader, förutom om du själv vill köpa eller göra något särskilt.

I priset ingår:

 • Mat och boende

 • Stöd från PeaceWorks och mottagande organisation

 • Stipendietips

 • Utbytesförberedelser vid resa till Palestina

 • Intyg efter genomfört volontärutbyte (Vid efterfrågan)

Vad är ett kort utbyte?

Ett kort utbyte, även kallat ett workcamp pågår oftast i två till tre veckor och de flesta Kort-projekt pågår under sommarmånaderna. Det vanligaste är att man är en grupp på 10 till 15 volontärer i olika åldrar och från olika länder. De flesta av volontärerna är ungdomar.  Gruppen jobbar med ett projekt under workcampet men en lika viktig del är att laga mat och umgås tillsammans. Workcampet leds av en eller flera ledare. Workcampsrörelsen drog igång på riktigt efter världskrigen. De som tog initiativ till att organisera Kort-utbyte (workcamps) ville dels bygga upp byar som förstörts under krigen men också se till att bygga förståelse mellan olika grupper av människor och mellan länder som tidigare krigat mot varandra.

Vad gör man på ett kort utbyte?

Själva volontärarbetet kan handla om väldigt många olika saker: det kan bestå i att man hjälper en kommun att röja och göra fint i en park, att man arrangerar en kulturfestival eller att målar om ett ungdomshus. Något som organisationerna bakom projekten har gemensamt är att de inte drivs av vinstintresse och ofta är projekten väldigt praktiska till naturen. Utöver att arbeta tillsammans gör man som grupp även en massa annat kul ihop! Tillsammans har man hand om matlagning, man kan ordna utflykter eller interkulturella kvällar där man pratar om eller visar något från sin kultur eller så bara umgås man och lär känna varandra.

Hur bor man?

Boendeformen ser olika ut på olika workcamps men säkert är att volontärerna bor tillsammans. Det kan vara i tält, i skollokaler, eller i hus om projektet exempelvis är förlagt till en gård. Vad som är aktuellt för ett specifikt projekt står i projektinformationen.

Varför åka på ett kort utbyte?

Det finns många anledningar till att åka på ett kort utbyte. Här är några:

 • Du får vänner från hela världen
 • Du gör något nyttigt och praktiskt
 • Du lär känna kulturen i värdlandet och lite om kulturerna som de andra volontärerna kommer ifrån vilket förhoppningsvis gör dig till en mer förstående person
 • Du lär dig från projektet; om temat, om arbetsuppgiften osv.
 • Du får se andra delar av Europa, varav vissa saker du inte hade sett om du bara varit turist
 • Du får en praktisk erfarenhet som du kan utvecklas av,
 • och som du kan ha nytta av på många sätt (i
 • arbetslivet, på ett CV, på ett personligt plan osv.)
 • Det är så himla kul!

Du kan också läsa och bli inspirerad av Sandras kort-utbyte här på hemsidan. 

Var kan jag läsa om tidigare volontärers erfarenheter?

Hämta inspiration från tidigare volontärer! Här kan du läsa om Frida och Mathildasom var på Kort-projekt i Italien.

Här kan du läsa Darjas volontärberättelse, som också var på Kort-projekt i Italien.

På följande länkar kan du läsa volontärberättelser och se bilder från våra partnerorganisationers tidigare volontärer (OBS! På engelska eller andra språk).

IJGD (Tyskland)

VFP (USA)

SEEDS (Island)

Vem kan åka?

Tanken med PeaceWorks volontärutbyte är lika mycket att man som volontär ska hjälpa på projektet man kommer till, som att man själv ska lära sig något av sin resa. Därför finns inga krav på utbildning eller språkkunskaper. Alla människor bär på olika erfarenheter och kunskaper som är inhämtade på så många olika sätt. Vårt mål är att alla som vill ska kunna delta i utbytet och bidra på sitt sätt. Vårt urval av volontärer bygger på motivation, personlig mognad och engagemang.

Måste man vara över 18 år för att delta?

I många fall är åldersgränsen för att åka på ett Kort-projekt 18 år och uppåt. Vissa projekt är öppna även för tonåringar, eller exempelvis alla som är över 16 år. I dessa fall krävs målsmans godkännande. Det finns ingen över åldersgräns för att delta i utbyte Kort.

Vilket språk talar man på utbytet?

I de allra flesta fall är det gemensamma språket engelska. Om så inte är fallet, står det i projektbeskrivningen.

Kan jag åka med vänner eller min familj?

Det är inte ovanligt att åka med en vän på Kort-projekt. I de flesta fall är detta möjligt, men det beror på platstillgång. Vissa organisationer erbjuder även Kort-projekt för familjer - hör av dig till kontoret om ni skulle vilka åka tillsammans.

ANSÖK HÄR!

Allmänna regler för korta utbyten

 • Om du väljer att inte fullfölja ditt utbyte, återbetalas ingen del av deltagaravgiften.

 • Om ditt Kort-projekt mot förmodan tvingas ställas in (vilket är mycket ovanligt) hjälper PeaceWorks dig med att hitta ett alternativt projekt, och skulle inte det lyckas, återbetalas hela deltagaravgiften, dock ej anmälningsavgiften.

 • De flesta projekt tar ut en lokal deltagaravgift. Denna brukar ligga på 100-250 euro. Vi informerar om denna kostnad i projektbeskrivningen.

 • Du ansvarar själv för att ha en giltig försäkring under din resa, samt ett giltigt visum vid behov.

 • Du ansvarar själv för bokning av resa till projektet, och att se till att du kommer fram i tid till mötesplatsen.

 • Ett workcamp bygger på samarbete, därför är öppenhet för andra människor och kulturer en förutsättning.

 • Som Kort-volontär måste man följa den mottagande organisationens regler (t.ex. vad gäller arbetstid, alkoholförtäring osv.).

 • PeaceWorks har som policy att volontärer som ansöker till projekt som omfattar barn och ungdomar under 18 år måste lämna in ett utdrag från polisens belastningsregister. Blankett för begäran om utdrag hittar du här. Observera att du inte behöver skicka in något utdrag förrän vi behandlat din ansökan.

Frågor?

Maila info@peaceworks.se eller ring 08 615 05 58! 

Vill du komma i kontakt med en ex-volontär som redan deltagit i ett Kort-projekt, hör av dig till oss. Här och här kan du läsa om tidigare Kort-volontärers erfarenheter.